Huurder of verhuurder: wie betaalt herstellingen?

Toegevoegd op 30 januari 2018
Gebroken raam: wie betaalt de schade? Gebroken raam: wie betaalt de schade?

Dringen herstellingen aan een verhuurd pand zich op, dan is de vraag wie die zal betalen: de verhuurder of de huurder. Veel discussies kunnen worden vermeden als de wet wordt toegepast.

Algemene principes

In de wet is vastgelegd wat de algemene verplichtingen van de verhuurder zijn: "De verhuurder moet het gehuurde goed, in alle opzichten, in goede staat van onderhoud aan de huurder leveren en tijdens de duur van de overeenkomst in zodanige staat onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het bestemd is."

Herstellingen ten koste van de verhuurder

 • Structurele werken
 • Grote herstellingen aan liften en gemene delen, balkons en terrassen, daken en gevel,…
 • Grote onderhoudswerken zoals de vervanging van niet-conforme elektrische installatie of kapotte goten
 • Herstellingen ten gevolge van slijtage door ouderdom of overmacht
 • En verder: onderhoud van de regenwaterput, ruimen van de septische put, onderhoud van gasleidingen,…

Herstellingen ten koste van de huurder

 • Kleine herstellingen en herstellingen van schade door eigen schuld of verwaarlozing: gebroken glas of tegels, beschadigde muurbepleistering tot 1 meter hoogte, kapotte sloten en hengsels, kapotte ramen en deuren,…
 • Het normale onderhoud zoals schoonmaak, ontkalken van boilers, schoorstenen vegen, verdelgen van ongedierte, verwijderen van bladeren uit dakgoten,…

Andere verplichtingen van de huurder

Als er problemen zijn die mogelijk schade kunnen veroorzaken, dan is de huurder verplicht de verhuurder te informeren. Denk bijvoorbeeld aan een vochtprobleem. Meldt de huurder dit niet, dan kan de veroorzaakte schade op hem verhaald worden.

De huurder moet ook zorgen voor de keuring van de verwarmingsinstallatie door een erkende technicus. Bij verwarming op gas is dat om de twee jaar, bij verwarming op stookolie (mazout) moet het jaarlijks gebeuren. Een kopie van het attest bezorgt de huurder aan de verhuurder zodat die eventuele herstellingen kan uitvoeren.

Nood aan een betrouwbare partner voor herstellingen en onderhoud van uw eigendom? Contacteer ons gerust en maak kennis met onze service.

Contacteer ons

Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

 1. Naam*
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. E-Mail*
  Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
 3. Telefoon*
 4. Bericht*
  Gelieve een boodschap in te vullen
 5. *
  Ongeldige invoer

Contact Info

LIGGING